Tumbet (Tombet) Yemek Tarifi

İspanya’nın meşhur adalarından biri olan Mallorca adasına ait olan Tumbet veya Tombet olarak bilinen lokal bir tapas’ın nasıl yapılabileceğini sizlerle paylaşacağız. Öncelikle Tumbet yemeği vejetaryen yemek yemeyi tercih eden insanlar için oldukça lezzetli ve doyurucu bir yemektir diyebilirim.

Bu yemeği yapmaya başlamadan önce zeytinyağında kızarmış olduğunuz ince dilimlenmiş patates, patlıcan ve kırmızı dolmalık biberleri hazır etmenizi öneririz. En büyük lezzet etkisini kullanacağınız zeytinyağının kalitesi belirleyici olacaktır. Extra virgin zeytin yağı kullanmanızı öneririz.
Tumbet Mallorca – Rezept für den mallorquinischen Gemüseauflauf

Tumbet İçindekiler:

2 orta boy patlıcan, ince doğranmış

200ml kadar zeytinyağı

2 orta boy kabak, 2 cm dilimler halinde kesilmiş

500gr büyük kumpirlik patates , ince dilimlenmiş patates (Önceden yağda kızartılmış)

2 közlenmiş kırmızı biber, şeritler halinde ince ince kesilmiş

Küçük demet taze kekik

Küçük demet taze fesleğen

Tumbet Sosu İçin:

2 yemek kaşığı zeytinyağı

4 diş sarımsak, ezilmiş

400gr olgun domates, soyulmuş ve doğranmış

1 tatlı kaşığı kuru kekik

Tuz ve taze çekilmiş karabiber

Tutam şeker (isteğe bağlı)

You can't leave Mallorca without tasting tumbet!

Tumbet Nasıl Yapılır?

1-) Fırını 200 dereceye  kadar önceden ısıtın.

2-) Geniş bir fırın tepsisine patlıcan dilimlerini dizin ve üzerine zeytinyağı gezdirin. Tuz ekleyebilirsiniz. 20-25 dakika kadar veya sebzeler yumuşayana ve hafifçe kızarana kadar kızartın. Ardından fırından çıkarıp ve soğumaya bırakabilirsiniz.

3-) Büyük, ağır tabanlı bir kızartma tavasını 1 serçe parmak kalınlığında zeytinyağı dökün. Kabakları orta ateşte her iki tarafını da birkaç dakika kızartın. Hafifçe tuzla tatlandırabilirsiniz.

4-) Patates dilimlerini tavaya ekleyin ve her iki tarafı tamamen yumuşayana ve kenarları çok açık altın rengi olana kadar kızartın. Bu 10 dakika kadar sürer. Mutfak kağıdı serilmiş bir tabağa boşaltın.

5-) Sosu yapmak için zeytinyağını bir tencereye alın ve salçayı ekleyin. Yumuşak olana kadar düşük-orta ateşte 3-4 dakika pişirin, ardından domatesleri ve kekiği ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.

6-) Kaynatın, ardından ısıyı azaltın ve hafifçe, kapağın altında, iyice azalana kadar pişirin. Yaklaşık 25 dakika. 10 dakika sonra tadabilirsiniz.

7-) Fırını 180 dereceye düşürün.

😎 Birleştirmek için, bir fırın kabının tabanına birkaç yemek kaşığı domates sosu sürün. Üzerine biraz taze kekik ve fesleğen yaprağı serpin. Tüm patlıcanları üstüne koyun.

9-) Daha fazla domates sosu ekleyin, ardından daha fazla ot serpin ve kabakları ekleyin. Daha fazla domates sosu, daha fazla ot ve biber ile tekrarlayın, ardından domates sosu ve otların sonuncusu ile bitirin ve patatesleri ekleyin.

10-) Üzerine biraz daha tuz ve karabiber serpin ve biraz daha zeytinyağı gezdirin. Fırında 25-30 dakika veya patatesler gevrekleşip kızarana ve altındaki sebzeler yumuşayana kadar pişirin.

Yanıt Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BuHTML etiketlerini ve özniteliklerini kullanabilirsiniz:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>